Gå till innehållet

Så tar Resan mot noll plats i Almedalen

Mälarenergi deltar i Almedalsveckan där vi i år särskilt lyfter två viktiga samhällsfrågor: fjärr- och kraftvärmens avgörande roll för omställningen och PFAS.

Almedalsveckan, som i år pågår 23–27 juni, är världens största demokratiska mötesplats. Här finns en stor bredd av aktörer inom offentlig, privat och ideell sektor som tillsammans med politiska företrädare och media träffas för att diskutera viktiga samhällsfrågor. Dit hör fjärr- och kraftvärmen och PFAS.

Fjärr- och kraftvärmen

Vi på Mälarenergi tycker att fjärr- och kraftvärmen är bortglömd i det offentliga samtalet. För att bygga hållbara städer måste vi använda våra resurser mer effektivt och här är Kraftvärmeverket och fjärrvärmen i Västerås viktiga nyckelspelare. Genom att ta hand om det som samhället kastat bort kan vi värma staden, leverera kyla till sjukhus och industrier – och samtidigt förse Sverige med el.

Fjärrvärmen gör att vi kan använda elen till rätt saker, som exempelvis elektrifieringen av industrin och transportsektorn. Utan fjärrvärme blir det helt enkelt svårt att klara omställningen. Men mer måste göras! Ett utmärkt steg på vägen är att politiken realiserar många av de förslag som lyfts fram i Fjärr- och kraftvärmestrategin. För vi kan göra mer – men vi behöver rätt förutsättningar.

Läs mer om Fjärr- och Kraftvärme

Seminarium: Kraftsamling fjärrvärme - vilken roll har fjärrvärmen i energisystemet?

Vilken roll spelar kraft- och fjärrvärme i framtidens energisystem, och vilka förutsättningar krävs för att de ska bidra till en hållbar energiförsörjning?

Under rubriken "Kraftsamling Fjärrvärme" samlas en rad aktörer inom energibranschen kraft- och fjärrvärmefrågorna. Här kommer det att vara samtal och seminarier kring vilken roll kraft och fjärrvärmen har i energisystemet, dess bidrag och dess förutsättningar.

Arrangör: Energiföretagen, Regional Energi och Stockholm Exergi
Plats: S:ta Katarinagatan 6, "Arena energi, "Klosterlängan""
Tid: Onsdag den 25 juni kl. 14.00 – 17.30

Mälarenergi deltar under seminariet.

Läs mer om seminariet

PFAS

Redan idag finns en historisk skuld till följd av PFAS-föroreningar som innebär kostnader för Sveriges dricksvattenproducenter för att rena bort PFAS under lång tid framåt. Mälarenergi Vatten arbetar intensivt med att klara de nya gränsvärdena för PFAS4. Sedan september är vi igång med en testanläggning där vi provar olika tekniker för att rena dricksvattnet från PFAS. Vi tycker det är bra att gränsvärdena för PFAS skärps. Nya bedömningar och kunskapen om de olika PFAS-ämnena och dess effekter ökar hela tiden – och lagstiftningen behöver ändras därefter.

Samtidigt: användningen av PFAS fortsätter i en mängd produkter och i industriella processer. På EU-nivå finns ett förslag på hur en minskning av PFAS ska kunna ske på ett ordnat sätt samtidigt som vissa, särskilt nödvändiga, användningar fortsatt tillåts.

Hur når vi ett PFAS-fritt samhälle? Vilka vägar finns?

Läs mer om hur vi jobbar med PFAS

Seminarium: Hur når vi ett PFAS-fritt samhälle?

Hur når vi ett PFAS-fritt samhälle? Vilka vägar finns? Hur kan ett begränsningsförbud mot PFAS på EU-nivå utformas på ett smart sätt? Vilka målkonflikter finns i PFAS-förbudsfrågan, vad som står på spel, och vilka konstruktiva vägar framåt finns det?

Redan idag finns en historisk skuld till följd av PFAS-föroreningar som innebär kostnader för Sveriges dricksvattenproducenter för att rena bort PFAS under lång tid framåt. Samtidigt fortsätter användningen av PFAS i en mängd produkter och i industriella processer. På EU-nivå finns ett förslag på hur en minskning av PFAS ska kunna ske på ett ordnat sätt samtidigt som vissa, särskilt nödvändiga, användningar fortsatt tillåts.

Arrangör: Svenskt Vatten
Plats: Strandgatan 16, "Altinget, Liljehornska huset"
Tid: Torsdag den 26 juni kl. 11.00 – 11.45

Mälarenergi deltar i seminariet.

Läs mer om seminariet

VIll du träffas och prata energi, infrastruktur och hållbarhet?

Eller vill du ha med oss i något sammanhan, i en panel eller vid ett runda-bords-samtal? Hör av dig!

Jenny Holmberg, Press och PR-ansvarig jenny.holmberg@malarenergi.se
Ove Fredriksson, Public Affaris ove.fredriksson@malarenergi.se