Gå till innehållet

Ny prismodell för elnätsavgiften

1 september 2025 införs en ny prismodell för elnätsavgiften. Den nya prismodellen – där en effektavgift ingår, innebär att du i större utsträckning betalar för det utrymme i elnätet du använder, snarare än det utrymme du skulle kunna använda.

Den nya prismodellen med en effektavgift gäller för alla Mälarenergi Elnäts kunder med en säkringsstorlek mellan 16-63 ampere inklusive lägenheter.

Vad innebär den nya prismodellen?

 

Elnätsavgiften består av tre delar

Precis som tidigare består elnätsavgiften av en fast månadsavgift och en överföringsavgift per använd kilowattimme. Det som är nytt från och med 1 september 2025, är att en effektavgift införs. För att göra plats för effektavgiften omfördelas den fasta avgiften och överföringsavgiften. Effektavgiften är baserad på månadens högsta effekttopp (1 stycken) som du har mellan klockan 07.00 och 19.00 på helgfria vardagar. För övrig tid blir det alltså ingen effektavgift.

Illustration som visar att elnätsavgiften består av tre delar.

3. Effektavgift (kr/kW) – NYTT! 
Baseras på den högsta effekttoppen varje månad.

2. Överföringsavgift (öre/kWh) 
Baseras på den totala mängden el du använder
under en månad.

1. Fast månadsavgift (kr/månad) 
Baseras på huvudsäkringens storlek.

Observera att den här förändringen endast gäller elnätsavgiften. Den påverkar inte ditt elhandelsavtal.

 

Vad kostar det?

Kategori/
säkringsstorlek (A)
Fast avgift kr/mån Exklusive moms  Fast avgift kr/mån Inklusive moms  Elöverföring öre/kWh Exklusive moms Elöverföring öre/kWh Inklusive moms Effektavgift* kr/kW Exklusive moms Effektavgift* kr/kW Inklusive moms
Lägenhet (2) 114,00 142,50 29,00 36,25 15,00 18,75
16 A 246,00 307,50 29,00 36,25 15,00 18,75
20 A 268,00 335,00 29,00 36,25 15,00 18,75
25 A 290,00 362,50 29,00 36,25 15,00 18,75
35 A 350,00 437,50 29,00 36,25 15,00 18,75
50 A 432,00 540,00 29,00 36,25 15,00 18,75
63 A 500,00 625,00 29,00 36,25 15,00 18,75

*Effektavgift beräknas utifrån den högsta effekttopp som infaller mellan klockan 07:00-19:00 under helgfria vardagar. Övrig tid är det ingen effektavgift.

Se våra Aktuella priser och ladda ner prislistorna som pdf

Varför införs en ny prismodell baserad på effekt?

Elanvändningen förväntas öka i takt med samhällets elektrifiering. I vissa områden, som exempelvis Mälardalen, råder delvis redan brist på kapacitet i elnätet. Det innebär att elledningarna inte alltid klarar att överföra tillräckligt med el när många använder el samtidigt. Mälarenergi Elnät arbetar hela tiden med att förstärka och bygga ut elnätet och genomför redan stora investeringar, men att bygga ut elnät tar tid då det är en omfattande process.

Om elförbrukningen sprids ut mer jämnt över dygnet kan vi samtidigt nyttja det befintliga elnätet mer effektivt - kostnadseffektivt både för dig som kund och för oss. Att inte bygga i onödan och att använda elnätet mer effektivt är dessutom bra för miljön då vi förbrukar mindre resurser - en del av vår Resa mot noll.

Alla elnätsbolag ska införa effektavgift

För att möta den ökade efterfrågan på el har energibranschens tillsynsmyndighet, Energimarknadsinspektionen (Ei), beslutat att alla elnätsbolag ska införa en effektavgift senast 1 januari 2027. Målet är att elnätet ska användas mer effektivt och att kostnaden ska bli mer rättivis. Flera elnätsbolag har redan infört effektavgift, andra är på väg att sätta igång.

Mer information

Information från Energimarknadsinspektionen för dig som kund.

Varför inför elnätsföretagen en ny prismodell med effektavgift - vad innebär det för dig som el användare? - Energimarknadsinspektionen

Frågor och svar om den nya prismodellen

  • För vem gäller den nya prismodellen?

    Kunder 16–63 A
    Från och med 1 september 2025, kommer alla Mälarenergi Elnäts kunder med huvudsäkring på 16–63 ampere, inklusive lägenheter, få en ny prismodell för elnätsavgiften. Kunder med större säkringsstorlek, till exempel industrier, har redan effektavgift sedan flera år tillbaka.

    Kunder i Etapp 1
    Området Barkarö, Enhagen-Ekbacken, Gångholmen och Tidö-Lindö med omnejd har haft en prismodell med effektavgift sedan 1 maj 2022. När den nya prismodellen införs för alla Mälarenergi Elnäts kunder kommer även detta område att ingå.

    Se karta över aktuella områden.

  • Hur vet jag vilken huvudsäkring jag betalar för?

    Under specifikationen på din elnätsfaktura framgår vilken säkringsstorlek du betalar för. Du kan även se det på Mitt Mälarenergi.

  • Vad är elnätsavgift?

    Elnätsavgiften är en kostnad som du betalar för att få el hem till dig. Den täcker drift, underhåll och utveckling av elnätet. I den nya prismodellen består elnätsavgiften av tre delar; Fast månadsavgift, Överföringsavgift och Effektavgift.

  • Varför inför ni en effektavgift?

    Elanvändningen förväntas öka i takt med samhällets elektrifiering. I vissa områden, som exempelvis Mälardalen, råder delvis redan brist på kapacitet i elnätet. Det innebär att elledningarna inte alltid klarar att överföra tillräckligt med el när många använder el samtidigt.

    Mälarenergi Elnät arbetar kontinuerligt med att förstärka och bygga ut elnätet och genomför redan stora investeringar, men utbyggnad av elnät tar tid och är en omfattande process.

    Om elförbrukningen sprids ut mer jämnt över dygnet kan vi samtidigt nyttja det befintliga elnätet mer effektivt utan att behöva bygga ut i samma omfattning - kostnadseffektivt både för dig som kund och för oss. Att inte bygga mer än nödvändigt och att använda elnätet mer effektivt är dessutom bra för miljön då vi förbrukar mindre resurser - en del i vår Resa mot noll.

    För att möta den ökade efterfrågan på el har energibranschens tillsynsmyndighet, Energimarknadsinspektionen (Ei), på uppdrag av regeringen, beslutat att alla elnätsbolag ska införa en effektavgift senast 1 januari 2027. Den nya prismodellen för elnätsavgift är ett sätt att uppmuntra till att hålla nere belastningen på elnätet under de tidpunkter många använder el samtidigt

  • Vad är effekt?

    Effekt mäts i watt (W) eller kilowatt (kW) och används för att beskriva hur mycket el som en elektrisk apparat använder vid en given tidpunkt. Ju högre effekt en apparat har, desto mer el behövs för att driva den.

  • Vad är en effekttopp?

    Om du använder flera apparater som förbrukar el samtidigt, eller använder enstaka elapparater som drar mycket effekt, bildas en så kallad effekttopp – effekten i din elanvändning blir hög. Om du däremot sprider ut din elförbrukning och unviker att göra allt samtidigt använder du mindre effekt. Din högsta effekttopp är den timme då du använder mest effekt.

    När många kunders effekttoppar sammanfaller blir det hög belastning i elnätet. Effekttoppar i elnätet uppstår ofta på morgonen eller när många slutar jobba, lagar mat, tvättar eller kanske laddar sin elbil – samtidigt.

  • Hur mäter ni effektavgiften?

    Effektavgiften baseras på den högsta uppmätta effekttoppen per månad, under helgfria vardagar klockan 07.00 -19.00. En effekttopp är hur hög effekten i din elanvändning i genomsnitt varit under en timme.

  • Hur mäter ni effekttoppar?

    Vår prismodell för effektavgiften utgår från medelvärdet av effektanvändningen för varje timme – heltimme till heltimme. Effekttoppar mäts i kW. Därför kan man säga att det högsta timvärdet under en månad (i kWh) även motsvarar den högsta timmedeleffekten (i kW). Har du exempelvis använt 10 kWh energi under timmen 17.00-18.00, så är medelvärdet för din effektanvändning den timmen 10 kW. Så blir det oavsett om du under delar av timmen använt både högre och lägre effekt.

  • Varför baseras min effektavgift på en enda effekttopp?

    Vi vill att effektavgiften ska vara så enkel som möjligt att förstå och anpassa sig efter, därför baseras den månatliga effektavgiften bara på den högsta effekttoppen du haft under månaden. Vi har prissatt effektavgiften så att den ska vara en begränsad del av elnätsavgiften, för att det inte ska bli alltför kostsamt om du får en hög effekttopp.

  • Varför gäller effektavgiften helgfria vardagar klockan 07:00–19:00?

    Effektavgiften gäller under de tider som elnätet är högst belastat. Vi har valt att begränsa tiden då effektavgiften gäller så mycket som möjligt. Det har vi gjort för att det ska vara möjligt att flytta sin elförbrukning till tider de flesta är vakna, men effektavgiften inte gäller.

  • Vad blir min elnätsavgift med nya prismodellen?

    Din elnätsavgift påverkas av din säkringsstorlek, din totala förbrukning under månaden och hur din förbrukning fördelas över dygnet. En nyhet med den nya prismodellen är att din elnätsavgift dessutom påverkas av hur mycket effekt som används samtidigt och när på dygnet.

    Den som vill använda mycket el samtidigt och vid en tidpunkt då effektavgiften gäller kan komma att få betala mer, medan den som sprider ut sin elanvändning och/eller flyttar den till tider då effektavgiften inte gäller kan komma att få betala mindre. Du får med andra ord större möjlighet att påverka din egen elnätsavgift.

    På Mitt Mälarenergi har vi tagit fram digitala stöd som ska göra det enklare att ha koll på din förbrukning. Här kan du, baserat på historiska data, se vad din elnätsavgift hade blivit med den nya prismodellen.

    Mitt Mälarenergi

  • Hur kan jag påverka min effektavgift?

    Ta reda på hur din elförbrukning ser ut och vad som orsakar de högsta effekttopparna.
    Se över vilka av dina elektriska apparater som har en hög förbrukning av effekt. Var för sig kanske inte tvättmaskinen eller dammsugaren kräver mycket effekt, men om du använder dem samtidigt blir det samlade effektuttaget högre. Tänk också på att exempelvis bastu och att ladda en elbil även enskilt kan dra mycket effekt. I de flesta fastigheter är det uppvärmningen som kräver mest effekt. Se över din uppvärmning. Direktverkande el drar mycket energi, särskilt på vinterhalvåret. Och om du har bergvärme kanske du kan dra ner temperaturen någon grad?

    Sprid ut din förbrukning av el
    Du får höga effekttoppar när du använder flera elektriska apparater samtidigt som exempelvis tvättmaskin, diskmaskin, ugn, tv och elbilsladdare. Sprid istället ut din förbrukning av el. Vi förstår att dina behov inte alltid går att styra till de tidpunkter då belastningen på elnätet är lägre. Men att ändra vanorna lite grann, genom att till exempel använda diskmaskinens längre program, kan sänka ditt effektbehov.

    Flytta din elförbrukning
    Flytta om möjligt din elförbrukning till kvällar och helger när det finns mer utrymme i elnätet. Under dessa tider tillkommer ingen effektavgift. Har du elbil? Ladda om möjligt bilen när effekttariffen inte gäller eller sänk effekten och låt laddningen ta längre tid.

    Håll koll på din förbrukning på Mitt Mälarenergi
    Som kund hos Mälarenergi kan du som har tillgång till BankID logga in i kundportalen ”Mitt Mälarenergi”. Där kan du ha koll på din förbrukning – även bakåt i tiden. Du kan också se dina fakturor, priser och avtal med mera. 

    Mer information och tips på hur du kan göra hittar du här:
    Bli effektsmart och minska belastningen på elnätet

  • Får jag verkligen större möjlighet att påverka min elnätsavgift?

    Skillnaden med den nya prismodellen är att det finns fler sätt att påverka din elnätsavgift. Med den nuvarande prismodellen fördelas kostnaderna mellan en fast avgift och en överföringsavgift, med den nya prismodellen är en del av kostnaderna omfördelade till den nya effektavgiften.

    Den fasta avgiften går att påverka genom att om möjligt byta säkring. Det är många kunder som aldrig använder sin säkring fullt ut och skulle klara sig med en mindre. Lägsta säkringsstorlek är 16 ampere.

    Överföringsavgiften går att påverka genom att använda mindre energi. Det finns många sätt att spara energi men bara till en viss gräns – det går inte att sluta laga mat, strunta i att värma upp hemmet på vintern, och så vidare. Läs mer på den här webbsidan:

    Bli effektsmart och minska belastningen på elnätet

    Effektavgiften beror på när du använder el. För att påverka effektavgiften behöver du inte minska din elanvändning, utan jämna ut den över dagen eller flytta den till kvällar och helger.

  • Jag har redan en effektavgift – hur berör det här mig?
  • Det här är svårt - hur ska jag tänka?
  • Kommer den nya prismodellen öka Mälarenergi Elnäts intäkter?

    Nej, prismodellen är intäktsneutral. Det innebär att den inte syftar till att ge Mälarenergi Elnät ökade intäkter, utan förändringen reglerar hur vi som elnätsbolag tar betalt för elnätet. Med den nya prismodellen vill vi bidra till att elnätet används mer effektivt.

    Eftersom elnätsbolagen är ett reglerat monopol finns det ett tak för nätbolagens tillåtna intäkter (intäktsram). Intäktsramen är ett tak (ett maxbelopp) för summan av de avgifter som ett elnätsbolag får ta ut av sina kunder. Energimarknadsinspektionen (Ei) beslutar vart fjärde år om hur stora varje bolags totala intäkter får vara under fyraårsperioden. Det betyder att om nätbolaget tar in för höga intäkter måste priserna sänkas. Om kundernas elanvändning hålls oförändrad blir elnätbolagets totala intäkt också oförändrad.

  • Varför ser olika elnätsföretags effektavgifter olika ut?

    Energimarknadsinspektionen (Ei) har bestämt att alla elnätsföretag ska införa en ny prismodell som bland annat inkluderar en effektavgift. Ei:s föreskrifter om prismodellen trädde i kraft 2022 och ska börja användas senast 1 januari 2027. Fram till 2027 har varje elnätsföretag möjlighet att utforma detaljerna i modellen och stegvis göra förändringar av sin prismodell. Från och med 1 januari 2027 ska dock prismodellen vara utformad enligt de krav som ställs upp i föreskriften.

    Varje elnätsföretag behöver utgå från förutsättningarna i sina egna nät när de utformar effektavgiften, och har visst utrymme att utforma den på det sätt som de tror är till störst nytta för elnätet och kunderna. Vi tror att det viktigaste är att elnätsavgiften är så enkel som möjligt att förstå och anpassa sig efter.

    Läs mer om effektavgifter på Energimarknadsinspektionens webb.
    Varför inför elnätsbolagen en ny prismodell med effektavgift - vad innebär det för dig som elanvändare? - Energimarknadsinspektionen